Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

VERSLAG 1999 HEREN

Koerts kan het beste tegen stof en wint De Hel Van Het Noorden
De 38ste Ronde van Drenthe kenmerkte zich opnieuw door tropisch weer en stof. In totaal 169 coureurs kwamen aan de start verdeeld over 23 ploegen waaronder een mixploeg van TVM met o.a. Johan Capiot en Remco van der Ven (winnaar in 1998) een aantal trade teams 2 en 3, LSEploegen en clubploegen. Jans Koerts was de coureur van verrassingen. Een aantal lekke banden, twee keer kettingbreuk en telkens weer terugkomen. Sandro Bijnen van de Axaformatie en Raymond Meys van het Team Cologne waren de eerste echte ontsnappers uit het peloton. Na ongeveer 80 kilometer bij de eerste keienstrook ontsnapten deze twee en kregen een voorsprong van een minuut. Nadat ze bij De Kiel verkeerd reden werden ze al snel ingelopen door het jagende peloton. Peep Mikli (Piels) en Berry Hoedemakers (Spar) probeerden het ook en ontsnapten aan de aandacht van het peloton. Opnieuw was het Raymond Meijs die roet in het eten gooide en achter het tweetal aanging. Met een indrukwekkende rush passeerde hij de twee maar ook werd hij weer ingelopen en konden ze met z’n drieen tot de finale voor het peloton uit blijven rijden. Een groep van ongeveer 50 renners begon aan de tweede beklimming van de VAMberg die daarna nog twee keer moest worden genomen. De zeer strijdlustige Marcel Luppes kon niet alleen op tegen het geweld van Cologne en werd door de Toyotajongens teruggehaald. Uiteindelijk werd in de straten van Hoogeveen in de sprint beslist over de winnaar. De zeer rappe Jans Koerts wist het wiel als eerste over de streep te drukken en gaf hiermee opnieuw een visitekaartje af. Martin van Steen (TVM) werd tweede en Rudi Kemna (Batavus) finishte als derde in de 38ste uitgave van de Ronde van Drenthe. Van de clubploegen haalde slechts een enkeling de finish. Van de 169 gestarte renners haalden 61 renners de eindstreep. Jans Koerts was, al voor hij winnaar werd, unaniem door de jury uitgeroepen tot Pechvogel van de dag. Marcel Luppes werd de strijdlustigste renner en winnaar van de INGBANKkeienprijs. Voorlopig was dit weer de laatste ronde van Drenthe die in juni werd verreden. De 39ste zal weer als voorjaarsklassieker worden verreden en wel op 1 april 2000 en zeer waarschijnlijk in de categorie 1.4.