Zijn klassiekers en etappekoersen nog te redden?
In Hoogeveen woont Femmy van Issum. Ze is inmiddels 79 jaar. Op het sterfbed van haar vader heeft ze plechtig beloofd de Ronde van Drenthe in de benen te houden. Zijn Ronde van Drenthe.
Voorzitter Van Issum sjouwt zelf nog met rugnummers, gaat bij sponsors langs en bepaalt het lettertype van de nieuwsbrief. Ze is zo taai als leer. Maar of ze de belofte aan haar vader kan waarmaken?
Nog een dikke maand. Dan beginnen we aan een nieuw jaar. Dan zullen we voor het eerst in de praktijk ondervinden wat de gevolgen zijn van de versoberde inzet van politie bij wielerkoersen. Dit jaar werd er nog veel gered met noodverbanden. Maar volgend jaar is het menens!
De oudste etappekoers van Nederland, Olympia's Tour, paste op verzoek van de politie al twee keer haar datum aan. Ook de Ronde van Drenthe gaat op verzoek van de politie de mannen- en vrouwenkoers over twee dagen verdelen. Want er is te weinig capaciteit om, net als in het verleden, twee wielerkoersen op één dag te begeleiden. ,,Het was buigen of barsten", zegt Van Issum.
Voor de Omloop van Valkenswaard voor beloften kwam afgelopen jaar alle hulp te laat. Deze koers bestaat niet meer. De Wim Hendriks Trofee in Zeeland besloot noodgedwongen om één dag van haar tweedaagse te schrappen. Daarnaast zullen veel jeugdkoersen het moeten ontgelden. Klassiekers en etappekoersen zullen zeker in deze categorieën verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Pijnlijk voor de sport. Pijnlijk voor de Steventjes, Tommetjes en Annemiekjes van deze tijd. Zij zullen opgroeien met rondjes rond de kerk. Braaf achter de hekken op een afgesloten circuit. In de luwte van een dorpje zal het niet 'op de kant gaan'. Ze zullen nooit weten wat het is om in een koers in een waaier te rijden. En kasseienstroken kom je daar ook niet tegen. De charme van de sport verdwijnt dan.
Drie ministeries zijn nu aan het bekijken of het wettelijk mogelijk is om burger-motards op te leiden, zodat zij een deel van de taken van de politiemensen kunnen overnemen. Maar juridisch zitten daar nog heel wat haken en ogen aan. Mijn gevoel zegt dat dat nog wel even gaat duren. Daarnaast is haast geboden. Want organisaties die stoppen zijn niet zomaar terug.
Bij veel organisatoren zakt de moed sowieso al in de schoenen. De veerkracht raakt op. De kosten blijven maar stijgen. En het huis van Femmy van Issum in Hoogeveen is al jaren afgeladen met papier. Buiten draaiboeken en technische gidsen moet er voor iedere koers ook een veiligheids- en calamiteitenplan komen, een medisch plan, een projectplan, een postenplan en niet te vergeten een verkeersplan.
De vader van Van Issum weet niet half wat hij zijn dochter gevraagd heeft. Want ik zei het in het begin al: de 79-jarige Van Issum is zo taai als leer. Maar ook leer kan stuk...
KARIN MULDER
Bestuur NSP
Karin Mulder