Doek valt voor de wedstrijdsport Ronde van Drenthe
Ronde van Drenthe verlegd noodgedwongen koers van topsport naar breedtesport
Het bestuur van de Ronde van Drenthe heeft, onder andere in samenspraak met gedeputeerde sport Henk Jumelet van de provincie Drenthe, noodgedwongen het besluit moeten nemen om met ingang van 2025 te gaan stoppen met het organiseren van de Women’s WorldTour en de Drentse 8 van Westerveld.
Als gevolg van het wegvallen van politiebegeleiding in Noord-Nederland in 2024, de toenemende regeldruk op gebied van veiligheid en stikstof, de beperkingen door Natura 2000 gebieden waar Drenthe rijkelijk mee is bedeeld, de inzet van vrijwilligers en niet in de laatste plaats de stijgende kosten, maakten het steeds moeilijker evenementen als een Women’s WorldTour en Drentse 8 van Westerveld te organiseren.
De provincie Drenthe heeft, onder andere in overleg met wethouders van Drentse gemeenten, besloten met ingang van 2025 niet langer subsidie te verlenen voor de wedstrijden in de huidige vorm. Er wordt afscheid genomen van een wedstrijd die ca. 65 jaar heeft bestaan. Dit is een klap voor alle vrijwilligers en sponsoren, die de Ronde van Drenthe altijd mogelijk hebben gemaakt. Ook de Drentse overheden hebben de afgelopen jaren de Ronde van Drenthe van harte gesteund en alle medewerking verleend om dit evenement te doen slagen.
De Ronde van Drenthe is er trots op dat zij samen met de VAM, Essent en Attero voor de wielersport in Drenthe een berg gerealiseerd heeft, (VAMBERG) in Drenthe, waar de Provincie Drenthe in 2019 een pracht parkoers gerealiseerd heeft voor vele evenementen. Het bestuur is ook trots, dat mede door de Ronde van Drenthe, in Qatar het UCI Bike Region Label in 2016 werd toegekend aan de provincie Drenthe.
Voorzitter Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe (foto Sjoerd Looijenga)
Het stoppen heeft ook economische gevolgen voor ondernemingen in Drenthe. Voor de rensters betekent dit dat er weer een wedstrijd minder is, waarin zij kunnen koersen. De laatste jaren zijn tal van wielerwedstrijden verdwenen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling voor het wielrennen in het algemeen. Bestuurlijk Nederland mag hier eens goed over gaan nadenken.
Het bestuur heeft besloten niet helemaal te gaan stoppen, maar door te gaan met de breedtesport. De intentie is de jaarlijkse ‘Alternatieve Albert Achterhes Ronde van Drenthe Toertocht’ verder te gaan uitbouwen met de actie voor Drentse ziekenhuizen en het kinderziekenhuis UMCG in Groningen.
Waardering
De Drentse overheden hebben grote waardering voor de Ronde van Drenthe in het algemeen en de voorzitter in het bijzonder. Tegelijkertijd is er begrip voor de keuze om noodgedwongen de koersen te beëindigen. Burgemeester Jan Zwiers, voorzitter Drentse wethouders overleg sport: “Het is bijzonder knap hoe mevrouw Van Issum, het bestuur, commissies en de vrijwilligers van de Ronde van Drenthe jarenlang topwedstrijden hebben georganiseerd. Hiermee is een belangrijke bijdrage geleverd aan het imago van Drenthe als fietsprovincie.” Gedeputeerde Henk Jumelet van de Provincie Drenthe vult aan: “In de toekomst zullen er ongetwijfeld nieuwe initiatieven ontstaan waarmee we onze provincie op de kaart zetten als fietsprovincie. Vrijwilligers zijn nodig bij veel evenementen. Tegelijkertijd is hun inzet nooit vanzelfsprekend. Mijn dank gaat uit naar mevrouw van Issum, het bestuur, commissies en naar de vele vrijwilligers. Hun tomeloze inzet heeft veel betekend voor Drenthe.”
Lorena Wiebes, de laatste winnares van de Ronde van Drenthe - foto Kim Stellingwerf